יום שישי, 28 באוקטובר 2011

קרעפלך - התחליף האשכנזי לקובה


קרעפלך

לא יאומן כמה תענוג יש בקמצוץ עוף הכלוא בבצק, הטובל בתוך צלחת מרק חמימה. יודעי חן מקפידים לאכול את הדבר המדהים הזה 3 פעמים בשנה (לכל הפחות), בערב יום הכיפורים, בהושענה רבה ובפורים, מועדים שעל פי המסורת מסוגלים לכפרה ומחילת עוונות. שמעתי פעם שהמלוי הבשרי מסמל את "מידת הדין", ואילו הבצק הפשוט והחלק מסמל את "מידת הרחמים" העוטפת את "מידת הדין". הלוואי שהיה פשוט כל כך לתחוב את מידת הדין ולהסתירה בתוך פיסת בצק, ולא רק במשמעות הסימבולית. הקרעפלע, הוא בהחלט יצירה חגיגית, המשמח את הטועם ממנו וממלא סיפוק את מי שהכין אותו. החומרים של הכיסונים מאוד פשוטים וזמינים, אך תדאגו מבעוד מועד לשריין לכם איזו חתיכת עוף מכובס למילוי. 
תחילה יש להצטייד במרק עוף משובח. כל סוג של מרק יקבל את הקרעפלע בחיבוק גדול. גם אם לא תצליחו להוציא תחת ידיכם מרק מי יודע מה, אף אחד לא ישים לב, הקרעפלך ממילא יגנבו לו את ההצגה.

מרק עוף עם ירקות מוכן לבישול
כדי שהמרק שלכם יהיה נקי וצח, כדאי להרתיח את חלקי העוף למשך כ-10 דקות, עד שיצוף הרבה לכלוך וקצף. במקום להסיר בסזיפיות את הקצף בכף, שופכים את כל תכולת הסיר ושוטפים את הסיר ואת העוף. כשהכל נקי מחזירים את העוף לסיר, מוסיפים מים חדשים וירקות שיוסיפו צבע וטעם ומבשלים שעה וחצי שעתיים...


עכשיו, כשאנחנו משאירים את המרק ע"ג האש ומאפשרים לחוקי הטבע לעשות את שלהם, יש לנו המון זמן להתקשקש עם הדבר האמיתי. הכינו את שרירי האצבעות, כי כל קרעפלע וכל כיסון ידרשו עיסוי פרטי, אחד על אחד.
להכנת 25 יחידות בסך הכל (הקרעפלך חסרי המזל שנפתחים בבישול, או שנזללים על ידינו בטרם עת כלולים במספר), משתשמים ב- 1 כוס קמח, ביצה אחת, מים בכמות שתמדדו בקליפת הביצה וכף שמן. מתחילים ללוש. יבש מידי? מוסיפים כף מים. רטוב מידי? מוסיפים קמח. ממשיכים ללוש ומשתמשים באינטואיציות שלנו כדי לאזן את הבצק עד שיהפוך לגוש נעים וידידותי. 


גוש הבצק בדרך להפוך לתענוג גדול

  
אם תתנו לבצק מנוחה של 10 דקות בתוך שקית נילון, הוא יחזיר לכם תודה ויקל עליכם את עבודת הרידוד. בזמן המנוחה מכינים את המילוי, שהוא כל כולו ערבוב של בצל מטוגן עם עוף מכובס קצוץ דק.

בצל מטוגן למילוי


המילוי - עוף מבושל וקצוץ עם בצל מטוגן


תקמחו את השיש או את משטח העבודה שלכם בנדיבות. תרדדו את הבצק דק דק דק כ-0.5 ס"מ עובי.

הבצק מרודד דק, אך לא דק מידי, שלא יקרע

תקרצו מהבצק עיגולים בעזרת כוס זכוכית. ודאו כי עיגולי הבצק הקרוצים לא דבוקים לשיש.

משטח מקומח היטב עוזר לעיגולי הבצק להשתחרר בקלות

הניחו מעט מילוי וסיגרו את הבצק לחצי עיגול. שימו לידכם כוס מלאה במים, טבלו את האצבע ומרחו את שולי העיגול. כך הבצק ידבק טוב יותר. עכשיו צבטו את שולי הבצק בחוזקו עד שהוא יסגר היטב לצורת ירח.ניתן לאחד את 2 קצוות הירח לעיגול מושלם.
מוכן לאיטום


הקרעפלך המוכנים יחכו לאחיהם שיוכנו משאריות הבצק. נלוש היטב את השאריות, נרדד, נקרוץ, נמלא, נעביר אצבע רטובה מסביב, נסגור היטב, עד שכולם מוכנים.
מרתיחים סיר מלא מים עם מעט מלח (כף). לאחר שהמים רותחים היטב בסיר, להוסיף את הקרעפלך אחד אחרי השני. לא לבשל את כל הכמות בבת אחת כדי שלא ידבקו. רצוי לחלק ל 2 או 3 נגלות בישול. בישול הקרעפלך עורך כ-2 דקות. להוציא בכף מחוררת ולהניח לייבוש על צלחת.


זהו. זה מוכן. אחרי כל העבודה המפרכת, זכיתם לכיסוי עוונות מושלם. את הכיסונים המבושלים הוסיפו למרק הטעים שהכנתם. עד אז שימרו במקרר או בהקפאה בקופסא סגורה.

עוד לא נחטף?
אז מה היה לנו?
1 כוס קמח ועוד קצת לקימוח משטח העבודה
1 ביצה
קצת שמן
קצת מים

למילוי:
בצל מטוגן
חלק כלשהו של עוף מבושל (2 שוקיים/ירך/חצי חזה)







 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תודה שהשקעת מזמנך להגיב לבלוג שלי.